סדרת פודקסט חדשה על היכולת לחלום ולשנות מקום מבפנים. הסדרה מספרת את סיפורה של קרית שמונה עם חזרתם של קבוצה של צעירים שגדלו בה ושבו הביתה בכדי לבנות את עתיד המקום. הם נכנסו לתפקידי מפתח ברשות העירונית, כתבו תכנית אסטרטגית, יצרו שותפויות אזוריות וביחד עם שחקנים נוספים במרחב הם בונים את הפודטק ואלי של ישראל.

קריית שמונה הייתה עיר במשבר שסבלה מגרעון והגירה שלילית. חבורה של צעירים שנולדו וגדלו בה החליטו לחזור אליה ולשנות אותה מבפנים. אבל איך משנים עיר עם תנאי פתיחה שכאלה? הסדרה “קריית שמונה העיר שהמציאה את עצמה מחדש”, עוקבת אחר השינוי שמתחולל בעיר ובאזור. בסדרה מרואיינים: ראש עיריית קריית שמונה וצעירים נוספים בתפקידים בכירים בראשת העירונית, גורמים באקדמיה ובמחקר, במשרד הכלכלה והתעשייה ומהמגזר הפרטי. כל שחקן מהזווית שלו מתאר את העבודה והתרומה שלו לשינוי שעליו הם עומלים יומיום בכדי שקרית שמונה והגליל המזרחי יהפכו לאזור עצמאי ומצליח כלכלית, שיתפקד כבירת הפודטק בישראל באזור המציע מגורים איכותיים וטבע עירוני ייחודי. בסדרה ארבעה פרקים (אפשר להאזין גם בספוטיפיי):

הפרק הראשון: החזרה הביתה. מביא את קולם של צעירים רבים שגדלו באזור ולאחר עשור שבו יצאו, למדו, התפתחו ועבדו במרכז הארץ, החליטו לחזור הביתה לקריית שמונה כדי לחולל בה שינוי. הם מתארים את הקשיים והמצב שבו הייתה העיר, את הצורך להבין לעומק את העיר בכדי באמת להשפיע ומה גילו כאשר נכנסו לעמדות המפתח בעירייה.

הפרק השני: חזון ותכנית. מדגיש את המשמעות של תכנון אסטרטגי ובו מתארים המרואיינים השונים מהעירייה, מהאקדמיה ומהמגזר הפרטי כיצד התגבש החזון לעיר ולאזור. תהליכי תכנון אסטרטגי שנעשו על ידי קרן JVP בשנת 2015 ועל ידי המעבדה לעיצוב עירוני בשנת 2018 עזרו להבין, כל אחד בתחומו, את הצורך לעבור לחשיבה אזורית ולתכנן את קריית שמונה והאזור מתוך הפרדיגמה האזורית. העובדים בעיריית קריית שמונה מסבירים כי מעבר לתכנית עצמה ולמסקנות התכנוניות שהופיעו בה, התכנית שינתה את המעמד שלהם באזור ומול המדינה, מעיר מובלת לעיר מובילה שיודעת להגיד מה היא רוצה ולאן היא חותרת.

הפרק השלישי: תעשייה. מתמקד בחזון התעשייתי של קריית שמונה ומסביר למה תעשייה יצרנית היא חשובה כל כך לעוצמה הכלכלית של העיר ולכלכלה הלאומית בכלל. כיצד מחדשים אזורי תעשייה בעיר? מה הקשר בין תכנון ערים ולתעשייה וכיצד זה השתנה לאורך ההיסטוריה? בפרק מסבירה אדר’ מירב בטט ממשרד הכלכלה מדוע התעשייה היצרנית היום היא חדשנית והכרחית גם בשביל הפיתוח ובאילו מיזמים משקיעה המדינה בקרית שמונה והאזור. פרופ’ טלי חתוקה מתארת את המגמות והשינויים בחשיבה על תעשייה במאה העשרים ואחת ושינוי הפרדיגמה מסגירה והרחקה של התעשייה היצרנית למדינות עולם שלישי, לשמירה על התעשייה היצרנית במדינות האם.

הפרק הרביעי: חזון הפודטק. פרק זה מציג את תעשיית הפודטק מדוע היא כל כך חדשנית ומרגשת ולמה צמחה דווקא בגליל המזרחי בחיבור שבין המחקר, התעשייה והצרכנים. ד”ר אופיר בנימין מאוניברסיטת תל חי ודוד זיגדון ממכון מיגל מדברים על מזון העתיד, כיצד תעשיית המזון משתנה וכיצד המחקר כיום מקדם את התחום הזה. בנוסף הם מסבירים על הייחודיות הטופוגרפית של האזור שמסייעת לקדם מחקרים להתאמת המזון והחקלאות לשינוי האקלים. נועם אוזרד מעיריית קרית שמונה מסבירה איך חזון הפודטק מתחבר גם לפיתוח התיירות בעיר  וניסן זאבי מקרן JVP מתמקד בחיבור שבין תעשיית הפודטק לחינוך לחדשנות בעיר. הסדרה מסתיימת עם הדימוי של העיר בעוד עשור ורשימת הצלחות חלקית בדרך אליו.  

רשימת מרואיינים:

אביחי שטרן, ראש עיריית קריית שמונה

אופיר יחזקאלי, סגן ממלא מקום ראש העיר, מחזיק תיק החינוך ותיק התכנון, עיריית קריית שמונה

ירדן ארליך, מנהל אגף תעשייה, עסקים ותיירות

אינה בורשטיין זייתוני, סגנית מהנדסת העיר, עיריית קריית שמונה

נועם אוזרד, אחראית תחום תיירות באגף אגף תעשייה, עסקים ותיירות (לשעבר)

ניסן זאבי, מנהל סטראט אפ סיטי בגליל, קרן JVP של אראל מרגלית

דוד זיגדון, מנהל מכון מיגל בגליל ובקרית שמונה

ד”ר אופיר בנימין, המחלקה למדעי המזון, מכללת תל חי

מרב בטט, אדריכלית, מנהלת תחום תכנון ומחקר, מינהל אזורי תעשייה,משרד הכלכלה

פרופ’ טלי חתוקה, ראש המעבדה לעיצוב עירוני והמעבדה לעירוניות, אוניברסיטת תל אביב

יוצרי הסדרה:

עורכת ומגישה: הדס צור

עורך סאונד: ניר לייסט