במשך מספר שנים העבירה פרופ’ טלי חתוקה אדריכלית ומתכננת ערים את הקורס תכנון עירוני. קורס שהיא בנתה ושינתה לאורך השנים. כיום, הקורס כבר לא ניתן ולכן החלטנו להפוך אותו לסדרה קצרה. הסדרה לא מתיימרת להיות הקורס עצמו אלא לתת טעימה מתוכו ולגעת בכמה נקודות חשובות להבנת ההיסטוריה והדילמות של המתכנן והתכנון העירוני שמשפיעות עלינו עד היום.

לשמחתי, אני, הדס צור, זכיתי לרשת את הקורס וללמד אותו במשך שנתיים באוניברסיטת תל אביב. כסוציולוגית עירונית, אחד הדברים שאהבתי בקורס זה האופן שבו דרך ההיסטוריה של הדיסציפלינה אפשר היה לראות כיצד כל המהפכות והשינויים והרעיוניים והמטריאליים שהתרחשו במאה שנים האחרונות השפיעו על התכנון. המהפכה התעשייתית, מלחמת העולם השנייה, מאבקי זכויות האזרח, המיעוטים והנשים בשנות השישים, הפוסט מודרניזם, הניאו ליברליזם והשינויים הטכנולוגיים. כולם השפיעו על התכנון העירוני והשתקפו בו. לכן ניתן לומר כי תכנון עירוני מייצר את החברה ואופני החיים שלנו אך גם מושפע מהשינויים הכלכליים, התרבותיים והרעיוניים שעוברים על החברה האנושית. 

שלושת הפרקים של הסדרה נוגעים בחלק מהנקודות הללו.

הפרק הראשון מתמקד במערב ובדמויות המרכזיות שכוננו את הדיסציפלינה. הוא מתחיל במהפכה התעשייתית והתכנון המודרניסטי ומסתיים בהתפכחות והביקורת הפוסט מודרנית.

הפרק השני עובר לדרום הגלובלי ובוחן את מידת הרלוונטיות של התכנון העירוני שצמח במערב. הוא מציג את האתגרים של תהליך העיור בדרום הגלובלי ותופעת הסלמאס המאפיינת אותה.

הפרק השלישי חוזר אל המערב ושואל לאור הדילמות שעלו בפרק הראשון ובפרק השני, מה תפקידו של התכנון העירוני כיום? הוא דן במתח שבין ידע לפעולה בתכנון.

צוות הפודקסט:

עורכת: הדס צור

עריכת סאונד: ניר לייסט