במהלך השנה האחרונה עבדו יחד שתי קבוצות מאוניברסיטת תל אביב ו MIT על גיבוש תכנית אסטרטגית לאזורי התעשייה של העיר אשדוד. בעיר בה קיים מערך תעשייתי מגוון, נמל פעיל וערכי טבע ייחודיים, לצד אזורי מגורים נרחבים, כיצד מתכננים ומבינים את הסביבה העירונית והתעשייתית כמקשה אחת? ברשימה זו נציג את הניתוח וההצעות של שתי הקבוצות.
מזה כמאה שנים אזורי התעשייה נתפסים כאזורים פריפריאליים ברמות העירונית והאזורית, ומחסומים רבים מפרידים בין מרחבי הייצור לבין מרחבי היומיום שלנו. תמורות טכנולוגיות באמצעי הייצור מאפשרות כיום לחשוב מחדש על נחיצותם של מחסומים אלו, ולתהות אם מיקומם המרוחק של אזורי התעשייה הוא המצב הרצוי. אשדוד, שבה כמה מוקדים תעשייתיים – עבור תעשייה מסורתית וקלה, תעשיית היי-טק ונמל, שהוא החשוב בנמלי ישראל – מייצגת מארג יחסים מורכב בין העיר והתעשייה.
במהלך השנה האחרונה בשיתוף עם עיריית אשדוד עבדו שתי קבוצות של סטודנטים וסטודנטיות מאוניברסיטת תל אביב ומהמכון הטכנולוגי מסצ’וסטס (MIT), בליווי ד”ר טלי חתוקה ופרופ’ ערך בן יוסף על ניתוח ומיפוי אזורי התעשייה באשדוד על מנת להבין את המורכבות של ההיבטים המרחביים ואת היחסים בין הסביבה הפיזית לתהליכי הייצור בעיר בתוך מציאות עירונית ותעשייתית משתנה. לקריאה נוספת באורבנולוגיה על הסדנה שהתקיימה במסגרת העבודה אשדוד, עיר תעשייה?
במסגרת העבודה התמקדנו בכמה שאלות מרכזיות:
- מה הקשר והיחסים בין אזורי התעשייה של אשדוד? מה ראוי שיהיה?
- מה הקשר בין אזורי התעשייה בעיר לרובעי המגורים? האם ניתן לשלב את השניים בצורה טובה יותר ולפעול לעירוב שימושים תעשייתיים ולא תעשייתיים שמוטב לשמור על הפרדה מוחלטת?
- האם התעשייה המסורתית והמזהמת חיונית ליציבות הכלכלית של העיר והאם יש לשמר תעשייה זו ולהקצות לה שטחים בעתיד?
- כיצד מערכות התשתית הקיימות תומכות בזיקה שבין אזורי התעשייה לעיר? מה ראוי שיהיה הקשר בין אזורי התעשייה ובין “הטבעת הירוקה” המקיפה את העיר?
מערך אזורי התעשייה באשדוד: היבטים ניהוליים, תכנוניים וסביבתיים I אוניברסיטת תל אביב
ממצאי העבודה מחולקים לשלושה חלקים, כאשר כל חלק בוחן מימד אחר הבא לידי ביטוי באזורי התעשייה בעיר ואופני פעולתו. בחינה רב מימדית של תוכניות ממשלתיות ומקומיות לעידוד התעסוקה בתעשייה עבור תושבי האזור מאירה על היחסים וחשיבותה של התעשייה המגוונת בעיר, בחינה של מגמות הפיתוח הפיזיות של נמל אשדוד מאפשרת למפות את הצרכים הלוגסיטיים של הנמל והתעשייה הסמוכים אלו לאלו, ומיפוי ההיבטים הסביבתיים והסיכונים הקיימים יוצרת קריאה מרחבית אשר לוקחת בחשבון את ערכי הנוף הייחודיים של העיר.
לקריאת הנספח: מערך אזורי התעשייה באשדוד: היבטים ניהוליים, תכנוניים וסביבתיים
מקרי מבחן גלובליים: הצעות עבור אשדוד מרחבי העולם MIT I
בחלק זה מוצגים תשעה מקרי מבחן מרחבי העולם הכוללים ערים ברחבי ארצות הברית, וערים נוספות בעולם. כל עיר מייצגת מקרה מבחן של התמודדות עם היבטים רלוונטיים לאשדוד, ומה היה המודל הנבחר בכל עיר להתמודדות: יחסי עיר נמל נבחנים באמצעות מודלים מהמבורג ורוטרדם, בשיקגו תהליכי איזור ויצירה של קישוריות, מקרה המבחן מדנמרק מתייחס לסמביוזה תעשייתית ומקרה המבחן של ברוקלין מספק התייחסות לאקולוגיה תעשייתית. תהליכי סגרגציה ואינטגרציה נבחנים במקרה של העיר ג’ורונג בסינגפור, ותכנון תעשייתי ויצירה של מנגנונים נגד התקה ושינויי יעודי קרקע קיימים בפילדלפיה וסיאטל.
לקריאת הנספח: GLOBAL CASE STUDIES: Lessons for Ashdod from around the World
אנו מקווים כי המסקנות וההמלצות כפי שהן עולות מלימוד המצב הקיים וממקרי המבחן יתמכו במאמצים של העיר למשוך אליה תעשיות חדשניות ומתקדמות, תעשיות מסורתיות וסטארט אפים טכנולוגיים. אימוץ של תפיסה עדכנית בכל הנוגע לפיתוח אזורי תעשייה יתרום לאשדוד ולערים נוספות במאמציהן לקדם פיתוח.