כולנו חווינו על בשרנו את הקיץ הים תיכוני: שמשי, חם ולח. האם וכיצד המתכננים ואדריכלי הנוף מתחשבים בתנאים אקלימיים אלו בעת תכנון השטחים הציבוריים שלנו? הקלימטולוגית הדס סערוני מספרת על הפארק החדש (והרותח) של עיר התיירות הצרפתית ניס, ובעזרתו מצביעה על כשלים ביצירת נוחות אקלימית במרחבי הפנאי של העיר הים תיכונית.
ארבעים מיליון אירו הושקעו בשדרה הירוקה והחדשה של עיר התיירות הצרפתית ניס, שדרה שתחגוג בחודש אוקטובר הקרוב שנתיים להקמתה. העיר נמצאת בדרום-מזרח צרפת לחופי הים התיכון, ונהנית מאקלים ים תיכוני, עם עונת חורף מתונה ועונת קיץ חמה ויבשה, כשעומס החום נתרם משילוב של קרינה חזקה, טמפרטורה גבוהה ולחות גבוהה. ניס הינה אחד ממוקדי התיירות החשובים בריוויירה הצרפתית, והיא מושכת אליה בכל שנה כחמישה מיליון תיירים (מקום שני במדינה אחרי פאריס הבירה).
השדרה החדשה, “La Promenade du Paillon”, תוכננה על ידי משרדו של אדריכל הנוף הפריזאי מישל פנה, והוקמה מעל אפיק נחל קיים בעיר, נחל הפיילון, הזורם לים התיכון. בחורפים ובעונות המעבר הגשומים, הנחל זורם במערכת ניקוז מיוחדת שנבנתה מתחת לשדרה החדשה. במסגרת עבודות ההקמה של השדרה ננטעו והותקנו בה כאלף ושש מאות עצים, ששת אלפים שיחים, חמישים אלף שתילים, מזרקות דקורטיביות, אפיקי מים מפכפכים ומרבדים אינסופיים של דשא. פרופ’ הדס סערוני מהחוג לגיאוגרפיה ולסביבת האדם באוניברסיטת תל אביב חזרה לאחרונה מכנס בעיר, ומשתפת אותנו במחשבותיה לאחר הביקור בפארק.
“נתחיל בכך שמדובר בשטח ציבורי מושקע ומאוד מרשים”, פותחת ומציינת סערוני, “השדרה ממוקמת בתוואי הנחל המוזנח שעבר במקום. מדובר במבצע הנדסי מאוד מורכב שהתוצר שלו הוא גן חדש שמושך את תושבי העיר ואת התיירים להתרשם מן האסתטיקה שלו ולבלות בו. המקום הומה אדם. אני, כקלימטולוגית, מתעניינת כמובן בהיבטים האקלימיים של תכנון הפארק, שלצערי הוזנחו בתהליך התכנון. לא צריך תואר אקדמי כדי להבין שנעשו כאן טעויות מהותיות שפוגעות בנוחות האקלימית של המשתמשים, טעויות שיש להן כמובן גם משמעויות כלכליות, אנרגטיות וסביבתיות”.
הטעויות הן מגוונות אך אולי הבולטת שבהם היא הבחירה בשתילה רחבה מאוד של כרי דשא. “יש שם משטחי דשא אדירים וחשופים ללא הצללה ראויה, שמונעים שימוש בהם בדעות היום, החצי השנה החמה. נקודה חשובה נוספת היא שמשטחי הדשא הללו צורכים כמויות אדירות של מים, מה שיוצר עלויות גבוהות של השקיה ובזבוז של משאב המים, שהינו משאב מוגבל בכל אגן הים התיכון. צריך לזכור שמדובר בעיר ים תיכונית חמה, וללא הצללה מתאימה, עומס החום לאדם החשוף לקרינה כבד וגורם לעקה אקלימית. הנה לדוגמה, נוצר מצב אבסורדי שהמבקרים בפארק מסתתרים תחת רצועת צל צרה שמטיל אחד מפסלי החוצות. בכנס בו השתתפתי נשמעה אף הטענה שלא נעשתה בפארק חשיבה מקיפה וראויה ביחס לסוגי העצים ולתנאים הדרושים לכל עץ. פשוט בחרו לנטוע ולגדל את כל סוגי הצמחייה האפשריים, משיחים ועד דקלים, מבלי להבין את האינטראקציה בין הצמחים ואת הצורך שלהם בבתי גידול ראויים לשורשים, גומות השקיה ותנאי אוורור טובים, מה שכנראה יגרום לצמחים הצעירים לגסוס מאוד מהר. אך הטענה שלי מעט שונה: יש אזור מסוים וספציפי בפארק בו ניתן למצוא שפע של צל, המתכננים הקצו שטח ולתוכו דחסו הרבה מאוד עצים בקרבה רבה זה לזה, כך שנוצרה רצועה מוצלת ונעימה. העניין הוא ש״שכחו״ להציב ספסלים וריהוט ציבורי באותה רצועה, כך שהמרחב המוצל והאיכותי לא מציע למשתמשים לשהות בו לאורך זמן, אלא רק להתבונן בו או לעבור דרכו. אי אפשר באמת ליהנות מהצל הזה”.
השאלה המרכזית היא כמובן איך מת
אין ספק שהתפיסה שמציגה סערוני
מעבר להתקפה על הדשא, חשוב לזכור
- בימים אלה מוצגת במוזיאון העיצוב בחולון התערוכה “צל ערים” העוסקת במשמעויות ובהשלכות של מחסור בהצללה במרחבים הציבוריים בערים שונות בישראל. ↩
- ראו: Hatuka, Tali, and Hadas Saaroni. “The Need for Advocating Regional Human Comfort Design Codes for Public Spaces: A Case Study of a Mediterranean Urban Park.” Landscape Research 39.3 (2014): 287-304. ↩