פארקים אקולוגיים מובחנים במחויבות שלהם ליישום אסטרטגיות קיימות. המעבר מחייב גישה הוליסטית שבאה לידי ביטוי בצורות רבות, בין היתר, “בתמיכה בשינוי הירוק” הדורשת גישה דו-כיוונית, הן מן החברות הקיימות שיעברו לפרקטיקות ברות-קיימא, והן מקובעי המדיניות שיקדמו שינויי רגולציה ומדיניות.
במקביל לגישה זו, פארקים תעשייתיים רבים מקדמים את המשיכה וסיוע לצמיחת תעשיית הטכנולוגיה הנקייה (קלינטק). קלינטק מתייחס לחברות וטכנולוגיות שמכוונות לשיפור קיימות סביבתית. ברשימה הזאת, שנייה בסדרה, יוצגו מקרי המבחן המדגימים שיטות שונות שאתרי תעשייה קיימים אימצו כדי לתמוך בשינוי הירוק.
IPKW, הולנד
IPKW ממוקם באתר נטוש של מפעל סיבים שנבנה ב-1941. הוא נרכש ע”י שייפר בוש, חברה פרטית בבעלות משפחתית שפיתחה אותו לאתר אטרקטיבי לעסקים. קיימות הייתה במוקד פיתוח האתר וגורם משיכה לחברות חדשות. כיום, מדובר בפארק של 900 דונם שמוקדש לשיכון, הקלה וקישור חברות קלינטק. הוא מגשים זאת באמצעות מדיניות פיזית וחברתית.
הפארק שכר מפעיל שירותים (Veolia) עם דגש סביבתי. המפעיל ממלא תפקיד מפתח בזיהוי הזדמנויות סביבתיות בשל מודעותו לשימושי האנרגיה ותפוקת האשפה של הפארק כולו. הפארק גם התקין מערכת אנרגיה מתחדשת באתר, הכוללת 24 אלף פאנלים סולאריים ומערכת להפקת אנרגיה מפסולת ביולוגית שאוספת שאריות עץ מאזור של כמאה קילומטרים המקיף את הפארק, ואף חלק מהאנרגיה מסופקת באמצעות טורבינות רוח סמוכות. כמו כן, הפארק מארגן אירועים קבועים עבור החברות באתר, בדגש חינוכי אינפורמטיבי, העוסקים בנושאים כמו אנרגיה, מיחזור ומוביליות. אלו מספקים לחברות הזדמנויות לפגוש חברות נוספות ולפתח תרבות של שיתוף פעולה בפארק. בנוסף, הפארק פיתוח שיתוף פעולה עם HAN, אוניברסיטה סמוכה. “אזור ה-O” (The O-zone) הוא סביבת למידה היברידית בה סטודנטים עובדים על פרויקטים הקשורים באנרגיה ביחד עם חברות כחלק מתכנית הלימוד. שיתוף הפעולה עוזר לסטודנטים לפתח ניסיון וידע באנרגיה וחושף אותם להזדמנויות הקיימות בפארק. הוא גם מטיב עם החברות שיכולות לנצל את משאבי האוניברסיטה ולגייס כישרונות בצורה אורגנית.
Ressource City, דנמרק
הפארק הזה שונה מ-IPKW בכך שהוא אינו פארק תעשייה או עסקים. הוא התחיל כפרויקט מקומי ברשות המקומית נסטווד ב-2015 ומאז הוא ממשיך לעזור לחברות בתוך הרשות בשינוי הירוק. ככל שיותר מדינות ומחוזות מגבירים את הרגולציה הסביבתית, חברות קיימות (במיוחד חברות קטנות ללא צוות ייעודי) צריכות תמיכה בשינוי הפרקטיקות שלהם בהתאמה לרגולציה. אסטרטגיית הפארק מסתמכת על פיתוח רשת של שותפים מקומיים ויצירת הזדמנויות לשיתוף פעולה וידע.
הפארק מארח אירועי תדריך בנושא של שינויים רגולטוריים. האירועים האלו כוללים שני חלקים, תדריך חינוכי ומפגש נטוורקינג. לדוגמא, בתחילת 2023 הפארק יזם אירוע שהתמקד בדרישות חדשות למיון פסולת ביתית, הכלל רשויות מקומיות וחברות, שכבר יישמו פרקטיקות ניהול אשפה בהתאם לרגולציה, להסביר את הרגולציה ולספק סקירה על המערכת שיזמו. בסוף כל אירוע, מתקיים “יריד אשפה” בו כל משתתף יכול לבקש עצה והדרכה ממשתתפים אחרים. האירועים מתמקדים בנושאים ספציפיים ובקהל קטן. לכאורה אסטרטגיה הנוגדת את האינטואיציה, אך בפועל היא מבטיחה שהמידע הרלבנטי יגיע לאנשים הנכונים. לדוגמא, הפארק יזם קורס חשבונאות בפרויקטי אקלים לעסקי מלאכה. כך, במקום לספק סקירה רחבה של מהי חשבונאות אקלים, הקורס הספציפי נתן לחברות את המשאבים והכלים כדי להבין את החוק הספציפי הרלבנטי לגביהם.
Savoie Technolac, צרפת
פארק עסקים במחוז שמברי שבצרפת שעבר דה-תיעוש. במאמץ לשמור את כלכלת האזור בריאה, הפארק שינה את גישתו למשיכת חברות למודל המבוסס על סיפוק הצרכים של חברות אנרגיה חדשות וסיוע במאמצי הפריחה של חברות הזנק. דרך אחת שהצליחה היא התמחות של החברות. חצי מהחברות מתמקדות בסביבה הבנויה, אנרגיה, או אלקטרוניקה. כך, הפארק מקבל מושג ברור בנוגע לצרכים ולרצונות של החברות בו. לדוגמא, כשחברות רבות ממוקדות קיימות, יש תהליך מיון אשפה וקומפוסטיזציה נגישים באתר. הפארק מספק גם איסוף רבעוני של ציוד חשמלי, פסולת אלקטרונית ופסולת תעשייתית נוספת.
בנוסף, הפארק יצר מדגרת חברות הזנק שמספקת תמיכה משמעותית, הדרכה ואימון לתכנון ובניית פרויקט. הוא גם מארח הזדמנויות נטוורקינג עבור החברות המשתתפות, העבודה במרכז יזמות משותף מספקת הזדמנויות לקשרים קרובים. כמו כן, הפארק יצר מספר תכניות אימון גופני עבור העובדים בכל החברות. חשוב לא רק לפנות לחברות המתמקדות בקיימות, אלא לכל אנשי הפארק. הפעילויות האלו מתקיימות על בסיס התנדבותי של מעסיקים ונגישות לכולם, לרוב בין 12 ל-14 בצהריים.
אז איך עושים את זה? המלצות
תמיכה בחברות קיימות בשינוי הירוק, בנוסף למשיכת חברות חדשות הממוקדות בקיימות, מצריכה אסטרטגיות פיזיות וחברתיות שונות מבעבר. פיזית, ניהול מרכזי של שירותים ושימוש באנרגיה מתחדשת הם מפתחות במשיכת חברות קלינטק ובצמצום ההשפעה הסביבתית של חברות קיימות. חברתית, אירועים המפגישים בין חברות מספקים הזדמנויות לחלוק ידע לגבי שינויי רגולציה ולעבוד ביחד למול אתגרי קיימות. שיתוף פעולה עם אוניברסיטאות ומכללות מקומיות היא דרך טובה לחברות ללמוד על המחקר העדכני. פארק שמנהל את השותפויות, עוזר לחברות קטנות להתחבר עם קהל רחב ולהשקיע את זמנם בהתמקדות בעבודה, במקום להשקיע זמן ומשאבים בבניית השותפויות בעצמם. תמיכה בשינוי הירוק היא רק שיטה אחת בה פארקים יכולים לבצע את המעבר מפארקים תעשייתיים לפארקים אקולוגיים.1
- מקורות נוספים: IPKW. utilities. Accessed July 17, 2023.
IPKW. human capital. Accessed July 17, 2023.
IPKW. De nieuwe energie-ingenieur komt uit The O-Zone. Accessed July 17, 2023.
IPKW. events. Accessed July 17, 2023.
Ressource City. Om Ressource City: Omdrejningspunkt for grøn omstilling. Accessed July 17, 2023.
Ressource City. Ressource City glasklynge I Næstved. Accessed July 17, 2023.
Ressource City. Arrangement: Sortering af affald i virksomheder. Accessed July 17, 2023.
Ressource City. Strategi 2023 – 2026. Accessed July 17, 2023.
Chambéry-Grand Lac économie. Parc d’activités Savoie Technolac. Accessed July 25, 2023.
Chambéry-Grand Lac économie. Vivre à Savoie Technolac. Accessed July 25, 2023.
Chambéry-Grand Lac économie. Création d’entreprises. Accessed July 25, 2023.
L’incubateur Savoie Technolac. Accueil. Accessed July 25, 2023.
Le Tellier, M., Berrah, L., Stutz, B., Audy, J. F., & Barnabé, S. (2019, April). Towards sustainable business parks: A literature review and a systemic model. Journal of Cleaner Production, 216, 129–138. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.01.145 ↩