הגליון האחרון של כתב העת Built Environment  (עורכת אורחת: טלי חתוקה) מוקדש ליחסים בין התעשייה והעיר בעולם הפוסט תעשייתי המאפיין את תחילת המאה ה-21. האם לאחר שנים של נתק תודעתי ופיזי, לאור השינויים הן בתהליכי הייצור והן בתכנון העיר, העתיד של הסביבה הבנויה טמון ביכולת לשוב ולאחד בין השניים?

קובץ המאמרים מכיל התייחסויות שונות אל יחסי התעשייה והעיר, החל ממיפוי וזיהוי של טיפולוגיות אופייניות המכתיבות את סדר היום, ועד הגדרת הצרכים הייחודיים והאתגרים הניצבים בפני קובעי המדיניות באקלים הנוכחי, שמתאפיין בחיפוש אחר מדיניות שתאפשר לתהליכי ייצור ומחייה להתקיים אלו לצד אלו ולפעול כמערכת אחת, זאת לאחר שנים של הרחקת תהליכי הייצור מחיי העיר.

כיכר קנדל (Kendall Square) בקימברידג' הסמוכה לאוניברסיטת MIT היא דוגמא לאזור צומח ומתשנה המשלב תעשייה, יצור ופיתוח בתוך אזור עירוני. חברות תרופות, ביו טכנולוגיה, טכנולוגיה נמצאות בתוך העיר באזור שעובר התחדשות בעשור אחרון (Kendall Square, Cambridge, MA - Nick Allen, CC BY SA 4)

כיכר קנדל (Kendall Square) בקימברידג’ הסמוכה לאוניברסיטת MIT היא דוגמא לאזור צומח ומתשנה המשלב תעשייה, יצור ופיתוח בתוך אזור עירוני. חברות תרופות, ביו טכנולוגיה, טכנולוגיה נמצאות בתוך העיר באזור שעובר התחדשות בעשור אחרון (Kendall Square, Cambridge, MA – Nick Allen, CC BY SA 4)

מראשית המהפכה התעשייתית, ערים ותעשיות כרוכות אלו באלו, ממנצ’סטר, אנגליה ועד רוצ’סטר במדינת ניו-יורק. ערים ומטרופולינים שלמים התפתחו סביב מפעלים ותעשיות שצמחו במהרה. על אף העבר המשותף, התפיסה הרווחת כיום, נוטה להאדיר את הנגזרות השליליות של התעשייה. חלקן נעוצות בתהליכי הייצור: זיהום, הפקעה סביבתית וניצול כח העבודה ע”י העסקה בתנאים פוגעניים, והתכווצות ודעיכה עירונית בעקבות ירידה בהיקפי הייצור במדינות המפותחות בעיקר מאידך.

BE V43 N1 Cover.indd

כריכת הגיליון באדיבות Alexandrine Press

עירוניות תעשייתית, מבקשת למקם את השיח מעבר להיבטים השליליים, ולחקור את מארג היחסים בין ערים ותעשיות, בייחוד כאשר שינויים מרחיקי לכת מעצבים את פני הייצור: אנו עדים למעבר מייצור המוני לייצור בקנה מידה מקומי ואזורי, מייצור מזהם ומכלה לייצור תומך תהליכים מקיימים. זאת לצד הצורך הגדל בכח עבודה מיומן ומקצועי על פני עובדים חסרי התמקצעות מיוחדת. צרכים תעשייתיים אלו עשויים להוות מקור להתפתחות וצמיחה עירונית, אך לא לפני שיתרחש שינוי פרדיגמתי על מהות תהליכי הייצור והשפעתם על העיר.

בחיפוש אחר חוסן עירוני, עלינו לשאול מה הוא בעצם אותו מארג יחסים בין התעשייה והעיר? איך יחסים אלו עשויים להשתנות בעתיד? ומה מקומם של התכנון והעיצוב הפיזי ביצירה של תנאים שיאפשרו להרחיב, לשמר ולהגביר את פעילות הייצור בגבולות העיר?

שאלות אלו תוחמות את מגבלות התכנון העירוני והמענה האדריכלי הקיימים עבור אזורי התעשייה, ומצריכות חשיבה מחודשת על אסטרטגיות שיטיבו עם ערים המבקשות לאמץ את המגמות האופייניות לעידן התעשייתי החדש. מענה פיזי לצרכי התעשייה נדרש ברמה הרגיונלית, העירונית ולבסוף המקומית, עבור אזורים קיימים לצד אזורים הנמצאים בשלבי פיתוח שונים. על המתכננים לקחת בחשבון לא רק את ההיבטים הפיזיים בתכנון מותאם תעשייה, אלא להתעכב על ההיבטים הפוליטיים והחברתיים גם כן.

זו משימה מורכבת, עבור חברה התופסת את עצמה כחברה הנטועה בעידן “פוסט תעשייתי”. העמקת ההבנה הציבורית את תהליכי הייצור, היא שלב מחייב, אם ברצוננו לשנות את תמונת העולם השגורה הגורסת כי התעשייה טומנת בחובה בעיקר סכנות ומתעלמת מהיותה חלק אינטרגלי ורצוי בחיי העיר. כאשר הייצור נשען על תהליכים שעוררו חוסר נוחות ציבורית ( פעמים רבות בצדק), תעשיות ומפעלים עזבו את הערים לטובת חללים אטומים, דמויי קופסאות בשולי הערים ונדדו לפרברים. כך שני הצדדים קיבלו את מבוקשם: התעשייה פעלה הרחק מהעין הציבורית הפקוחה, ותושבי הערים “זכו” בערים שלהם בחזרה. גישה זו חייבת לפנות את מקומה כדי שהתעשייה תמצב את עצמה מחדש כ”אזרח עירוני” מועיל ורצוי.

אחד התחומים הצומחים של תעשייה עירונית הוא ייצור בקנה מידה קטן של תעשיות אלכוהול ואוכל, לדוגמא, מפעל לייצור וויסקי הפועל בתוך העיר פיטסבורג. (Wigle Whiskey, Pittsburgh - Governor Tom Wolf, CC BY 2.0)

אחד התחומים הצומחים של תעשייה עירונית הוא ייצור בקנה מידה קטן של תעשיות אלכוהול ואוכל, לדוגמא, מפעל לייצור וויסקי הפועל בתוך העיר פיטסבורג. (Wigle Whiskey, Pittsburgh – Governor Tom Wolf, CC BY 2.0)

אסופת המאמרים בגיליון נוגעת  במספר היבטים המעצבים את מערך היחסים בין העיר והתעשייה כיום ובעתיד. הכותבים מתייחסים אל השלכות  תהליכי האיזור ואסטרטגיות ההתמודדות המתפתחות  לשילוב אזורי, סקירה של טכנולוגיות ייצור מתקדמות והשלכותיהן על העיר, התפתחות של תעשייה היברידית, הזדמנויות וקשיים בפיתוח אזורי תעשייה כבדה היסטוריים, המשגה מחודשת של תפקיד התעשייה באזורים העירוניים והפיכתה לחלק בלתי נפרד מחיי העיר, היא אתגר מרחבי, חברתי וכלכלי. קובעי מדיניות, מתכננים ומעצבים, זוכים כיום, כשתי מאות לאחר המהפכה התעשייתית, בהזדמנות לחשוב ולעצב מחדש את האופן בו התעשייה מייצרת מרחבים, מקורות הכנסה, ונענית לאתגרים סביבתיים. זה עתיד הייצור. זה עתיד העיר.

** לקריאה נוספת ועיון בפרויקטים משותפים של המעבדה לעיצוב עירוני עם אוניברסיטת MIT בתחום של עיר תעשייה, אפשר למצוא באתר החדש: Industrial Urbanism

** להלן תוכן העניינים של הגיליון עירוניות תעשייתית:

Contents

  • Industrial Urbanism: Exploring the City–Production Dynamic
    Tali Hatuka
  • Industrial Urbanism: Typologies, Concepts and Prospects
    Tali Hatuka and Eran Ben-Joseph
  • Innovation and Production: Advanced Manufacturing Technologies, Trends and Implications for US Cities and Regions
    Elisabeth B. Reynolds
  • A New Model of Hybrid Building as a Catalyst for the Redevelopment of Urban Industrial Districts
    Timothy Love
  • Zoning and Its Discontents: Integrating Old Industrial Parks with the City
    Dan Price
  • Hybrid Factory | Hybrid City
    Nina Rappaport
  • Historic Heavy Industrial Sites: Obstacles and Opportunities
    Sunny Menozzi peterson
  • The Place of the Industrial Past: The Adaptive Reuse of the Industrial Heritage in the Engenho Central de Piracicaba, Brazil
    Gabriela Campagnol
  • The Autonomous Industrial Park: A Global Model with Local Variations
    Roni Bar
  • Facing Forward: Trends and Challenges in the Development of Industry in Cities
    Tali Hatuka, Eran Ben-Joseph and Sunny Menozzi Peterson
  • Publication Reviews