כתב העת אורבנולוגיה קיים מזה כעשור. פרק נכבד בתוך העשור הזה, כשבע שנים, ניצחה על הבמה הזו ד”ר הדס צור המופלאה המסיימת את תפקידה כעורכת.
הדס היא סוציולוגית עירונית, בוגרת המעבדה לעיצוב עירוני שהשלימה את עבודת דוקטורט והחלה בהשתלמות פוסט דוקטורט באוניברסיטת הארוורד. היא זוכת מלגת פולברייט ומלגת הנשיא לפוסט-דוקטורנטיות מצטיינות באוניברסיטת תל אביב. אולם, הדס לא תנטוש אותנו ממש אלא תעבור לכהן כחברת מערכת.
ישנם כל מיני סוגים של עורכים.
הדס הייתה עורכת אקטיבית והקול שלה השפיע מאוד על התכנים באורבנולוגיה ועל הדגש הלא מבוטל שהיה על הקשר בין עיר וחברה. נושא חשוב, עיר ללא אנשים, היא מוזיאון. אנדרטה. האנשים מעצבים את העיר והיא נוצרת בדמותם. הערים שלנו, הן אנחנו, לטוב ולרע. הן גם שיקוף של ההצלחות והכישלונות שלנו כחברה.
הדס בחרה להאיר את הזיקה הזו ויזמה סדרות בתחומי המחקר שלה, כמו, למשל, הסדרה על כוחה של הקהילה, סדרת רשימות בה היא דנה במושג קהילה והשתנותו לאורך השנים. הסדרה גם התייחסה לשאלת מקומה וכוחה של הקהילה בעידן הניאו-ליברלי בזירה העירונית. סדרה חשובה נוספת הקשורה באופן ישיר למחקרה עסקה בפשע ועיר. היא הציגה את הרעיונות המרכזיים של קרימינולוגיה עירונית וכיצד הם מציעים להסתכל אחרת על מרחב, פשיעה והקשר ביניהם. לא מעט רשימות הקדישה הדס לקבוצות חברתיות פגיעות, כמו חסרי הבית וצעירים בסיכון. קבוצות שקופות עבור רבים שהדס ידעה לתת להם קול. מסדנאות שהעבירה בעמותת עלם הביאה את קולותיהן של צעירות חסרות בית על הצורך והחסמים בדרך לבית. הסדרה החשובה גאוגרפיה של דאגה עסקה בשאלות של אתיקה ודאגה והציעה תפיסה מוסרית ואף חזון לחברה אחרת המושתתת על סולידריות והדדיות.
סדר היום החברתי השפיע גם על סדרת הפודקאסטים שלנו. הפודקאסטים לא היו באים לעולם לולא הדס וניר לייסט, עורך הסאונד המופלא שלנו, שלמדו יחד רדיו והצליחו לפתח פס קול ייחודי בתחום של התכנון והעיר באורבנולוגיה. בנוסף לסדרות על תכנון עירוני, הדס הובילה ויצרה שתי סדרות חשובות באופן עצמאי, האחת שעסקה בדיור בר השגה, והשנייה והאחרונה שנעשתה בפודקסט שלנו, א.נשים ומקומות. במסגרת מיזם “מרחב משותף” של הנציבות לשוויון, מגוון וקהילה באוניברסיטת תל אביב, הזמנו סטודנטים מכל הקמפוס להשתתף בסדנת לימוד יצירת פודקסטים בנושא מקום. הסדרה שנוצרה עוסקת בא.נשים ומקומות ונוגעת במגוון של החברה בישראל, בחוויות החיים השונות ובמשמעות המשתנה של מקומות בחיים שלנו.
הדס ואנוכי הלכנו יחד כברת דרך ארוכה. אמנם הייתי המנחה של הדוקטורט שלה בשנים האחרונות, אבל בכל הנוגע למיזם הפודקאסטים של אורבנולוגיה, היא היתה המנחה שלי ולימדה אותי הרבה על החשיבות של הקול שלנו, על ההשמעה שלו, על ההקשבה אליו. אחרי הכל, כזירה שמנגישה תוכן, המטרה שלנו היא גם להאיר את הפינות שלא נוח לנו להסתכל עליהן בעיר ולהקשיב לקולות הפחות מושמעים, במטרה לקדם חברה טובה יותר וצודקת. הדס היטיבה לעשות זאת.
אני מודה להדס על שבע שנים מוצלחות ועל התרומה העצומה לכתב העת שלנו. כמובן אני מאחלת לה בהצלחה ושתמשיך להשמיע את הקול החשוב שלה בזירות רבות נוספות בארץ ובעולם.
לתפקיד העורך של כתב העת ייכנס ד”ר רונן בן אריה. רונן בן-אריה השלים את לימודי הדוקטורט במחלקה לממשל ורעיון מדיני בביה”ס למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה. עבודת הדוקטורט שלו עסקה במושגים של התנגדות במחשבה הפוליטית של ז’יל דלז ומישל פוקו, כבסיס למחשבה אודות אפשרויות לשינוי של סדר פוליטי וחברתי. הוא בעל תואר B.Arch מהמחלקה לארכיטקטורה בבצלאל, ותואר שני ממכון כהן להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות באוניברסיטת ת”א. בעבודת המאסטר חקר את המשמעויות הפוליטיות והמוסריות של תכנון אלטרנטיבי בכפרים הבדואים הלא-מוכרים בנגב. רונן מלמד בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, ובמחלקה לסוציולוגיה, מדע המדינה ותקשורת באוניברסיטה הפתוחה. תחומי המחקר שלו כוללים ביטויים מרחביים של כוח והתנגדות, מרחבים עירוניים מעורבים ומשותפים, והיסטוריה פוליטית של מרחבים משותפים וחיים משותפים בישראל-פלסטין. רונן פעיל גם בארגונים שונים, בנושאים הקשורים לתכנון מרחבי וזכויות אדם.
ומילה אחרונה לקוראים המסורים שלנו. אורבנולוגיה היא מקור מידע לרבים ואנחנו תמיד שמחים לשמוע על כך! עבורנו כתב העת הוא פלטפורמה להנגשה של ידע בשפה העברית בתחום העיר והחברה לציבור הרחב. הרי איך נתפתח כחברה אם לא נכיר את מה שקורה מסביבנו ובעולם? חברה היא תמיד תהליך אבולוציוני איטי המבוסס על ניסוי וטעייה, וגם הרבה מאוד ידע. תודה לכל העושים במלאכה, לכותבים, קוראים, מגיבים וכמובן צוות העורכים, רונן בן אריה, גל אלחנן וניר לייסט, עורך הסאונד.
שנה טובה!